Motor

Zet de volgende stap in je leven!

Motor rijbewijs halen?

Hoor je ronkende motor, voel de wind als je accelereert en geniet van de frisse buitenlucht. Motor rijden staat voor vrijheid. Of je nu alleen toert, met je partner of met een grote groep. Ben jij klaar voor deze uitdaging?

Rijschool Mullender biedt jou rijlessen waarbij kwaliteit, veiligheid en plezier voorop staan. De opleiding van de motor bestaat uit 3 onderdelen. De theorie, het onderdeel voertuigbeheersing (AVB) en de verkeersdeelname (AVD).
Prijzen motorrijbewijs
Scooter rijbewijs Friesland

Theorie

Voor het halen van een motor rijbewijs moet je op de dag dat je op praktijkexamen gaat doen voor AVD, in bezit zijn van een theoriecertificaat voor de motor. Als je niet in bezit bent van een auto rijbewijs moet je voor het eerste praktijkexamen (AVB) in bezit zijn van een theoriecertificaat. Het theorie examen bestaat uit 50 vragen waarvan er 6 fout mogen zijn. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

AVB

AVB zijn de bijzondere verrichtingen. De verrichtingen zijn in het leven geroepen zodat je met voldoende voertuigbeheersing de weg op gaat. Deze voertuigbeheersing is nodig om goed te kunnen reageren bij bepaalde (misschien wel onverwachte) verkeerssituaties.In totaal zijn er dus 12 bijzondere verrichtingen die onderverdeeld zijn in vier clusters:
In totaal bestaat het examen uit zeven oefeningen die allen even zwaar meetellen in het eindresultaat. Uit elk cluster is één oefening verplicht tijdens het examen. De vier verplichte oefeningen zijn:

De overige oefeningen zijn:

De examinator bepaalt de overige drie oefeningen tijdens het examen. Je mag alle zeven oefeningen één keer overdoen als het de eerste poging niet goed gaat. Om te slagen moet je vijf van de zeven oefeningen juist uitvoeren. Van de clusters 2, 3 en 4 moet je één oefening extra doen en van elk cluster moet je minimaal één oefening goed hebben. Je laat daarmee aan de examinator zien dat je elk cluster van het examen voldoende beheerst.

AVD

Tijdens het AVD praktijkexamen word je vooral getoetst op verkeersinzicht en rijgedrag. Het examen duurt 55 minuten, dit is inclusief de introductie, de uitleg van de examinator en de bespreking van de uitslag. Voor aanvang van het examen controleert de examinator je identiteitsbewijs en kijkt of je in het bezit bent van je theorie. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten en de examinator rijdt in zijn eigen auto, met een van onze instructeurs er naast, achter je aan. Bij terugkomst bij het CBR krijg je de de uitslag en toelichting van de examinator.

Categorieën motorrijbewijs

Categorieën
Er zijn 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen. Ben je benieuwd welk motorrijbewijs je precies moet hebben? Vergelijk de categorieën met het vermogen van je motor, je leeftijd en je ervaring.

A1
Rijbewijs voor lichte motoren (tot 125cc en 11kW). Rijlessen vanaf een leeftijd
van 17 jaar en praktijkexamen vanaf 18 jaar.

A2
Rijbewijs voor middelzware motoren (tot 35kW). Minimum leeftijd van 20 jaar
(rechtstreeks instromen is mogelijk). Bestuurder moet 2 jaar in het bezit zijn
van motorrijbewijs A1.

A
Rijbewijs voor zware motoren (onbeperkt vermogen). Minimum leeftijd van 21
jaar. Wanneer je jonger bent dan 24 jaar en je het A rijbewijs haalt, krijg je
maximaal 2 jaar Code 80 op je rijbewijs. Met Code 80 mag je een motor van
de categorieën A1 en A2 besturen.Code 80 vervalt automatisch na 2 jaar of
wanneer je voor die tijd 24 jaar wordt. Je hoeft dan niet opnieuw examen te
doen.

Duo opleiding motorrijbewijs

Wat is er nou leuker om samen met je partner, vriend(in) of college het motor rijbewijs halen? Je volgt samen de opleiding. Door zelf te rijden en af te wisselen met eens kijken hoe de ander het er van af brengt, is bewezen dat je op deze manier ontzettend veel leert. Daarnaast kunnen we tegen een scherp tarief de lessen aanbieden.

Meer weten? Stuur een mail of WhatsApp ons direct.

Veelgestelde vragen over het motorrijbewijs

  • Kan ik het motorrijbewijs met spoed halen?  
    We bieden je de mogelijkheid om in 5 dagen je motorrijbewijs te halen. In de maanden maart t/m november verzorgen wij een volledige motor spoedopleiding. Je kunt er ook voor kiezen om je AVB en je AVD apart in een versneld traject te halen.  Houd bij het volgen van een spoedopleiding voor de motor wel rekening met het onderstaande:
    • Je theorie dient vooraf behaald te zijn
    • De wachttijd voor beide examens is gemiddeld 4 tot 6 weken dus plan je spoedopleiding tijdig vooraf
    • Je loopt het risico dat als je niet slaagt voor je AVB examen je ook niet op examen mag voor je AVD examen
  • Wat kost een motorrijbewijs?
    Het aantal lessen dat je nodig bent is sterk afhankelijk van je basis en aanleg voor het motorrijden. Dit aantal om je motorexamens AVB en AVD succesvol af te leggen kan namelijk nogal variëren. Het antwoord op deze vraag is erg persoonsgebonden en zal daarom niet altijd hetzelfde zijn. Het halen van je motorrijbewijs kost gemiddeld € 1.500,-.
  • Waar geven jullie motorrijles?
    De lessen voertuigbeheersing vinden plaats op rustig parkeerterrein met voldoende ruimte in de omgeving van Dokkum of Leeuwarden. Hier leren we je alle verplichte examenoefeningen aan. Uiteindelijk doe je examen in het onderdeel voertuigbeheersing. Het examen wordt afgenomen in Drachten, op het multifunctionele opleidingscentrum genaamd VEC. Na het behalen van je voertuigbeheersing start je met de lessen op de openbare weg. Hiervoor nemen we de (examen)locatie Leeuwarden. De rijlessen in het verkeer volg je individueel of in duo’s. We begeleiden de lessen (bij voorkeur) op de motor. Zo kunnen we het beste met jou in contact blijven en een demonstratie te geven, wanneer dit nodig is.
  • Wat is een gezondheidsverklaring?
    Voor nagenoeg alle rijbewijzen die je kunt halen, moet je een gezondheidsverklaring invullen. De gezondheidsverklaring is een lijst met vragen over jouw gezondheid. Het CBR beoordeelt hiermee of je geestelijk en lichamelijk geschikt bent om te rijden. Het CBR geeft dan een verklaring van geschiktheid af. Zonder verklaring van geschiktheid kunnen wij helaas geen praktijkexamen voor reserveren. De gezondheidsverklaring kan online invullen op mijn.cbr.nl. Vul je gezondheidsverklaring zo snel mogelijk in zodat je rijopleiding geen vertraging oploopt. In sommige gevallen kan de uitslag tot 4 maanden op zich laten wachten.
  • Hoe zit het met de veiligheid en eigen risico?
    Wanneer jij je aan de regels houdt en geen domme dingen doet, is motorrijles niet gevaarlijk. Natuurlijk zijn er altijd risico’s. Samen zorgen we dat deze risico’s zo klein mogelijk zijn. Je deelname is wel op eigen risico. Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent, denk hierbij aan de wettelijke aansprakelijkheid en ziektekostenverzekering. Schat derhalve je eigen fysieke gesteldheid goed in, dit voor je eigen veiligheid! Het dragen van een goed passende helm, handschoenen, beschermende kleding en stevig schoeisel (dat tenminste de enkels bedekt en beschermd) is verplicht. Er is bij onze rijschool een uitgebreid assortiment aanwezig waar je gratis gebruik van kunt maken. We kunnen echter niet garanderen dat alles in jouw maat aanwezig is. Elke vorm van schade aan jezelf, je materiaal of schade aan derden door jouw toedoen is je eigen verantwoordelijkheid. Rijschool Mullender is op geen enkele wijze, en/of als bemiddelaar, hiervoor aansprakelijk te stellen. Je volgt altijd de aanwijzingen van de instructeur en/of examinator op. Je creëert geen onveilige situaties. Je snelheid pas je aan en passeert, indien de situatie dit vraagt, medecursisten nooit met hoge snelheid. Bij het herhaaldelijk niet opvolgen van de instructies of aanwijzingen van onze instructeurs of bij het opzettelijk creëren van onveilige situaties voor jezelf of anderen kunnen we de les stopzetten zonder recht op restitutie van de les.
  • Met welk motorrijbewijs mag ik welke motor rijden?
    A1
    • Motorrijwielen met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3, een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg.
    • Motorrijwielen met een volledig elektrische aandrijving met een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg.
    • Gemotoriseerde driewielers met een maximumvermogen van 15 kW.
    A2
    • Motorrijwielen met een maximumvermogen van 35 kW
    • Motorrijwielen met een vermogen/gewichts-verhouding van minder dan 0,2 kW per kg, die niet zijn afgeleid van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.
    A
    • Motorrijwielen met onbeperkt vermogen en gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15 kW.
  • Wat moet ik weten en leren voor het motorrijbewijs?
    Je motorrijbewijs haal je niet zomaar. Je moet veel nieuwe dingen leren. De rijlessen worden zo opgebouwd dat alle onderstaande onderdelen aan bod komen. De volgorde waarin deze punten behandeld worden tijdens de les hangen af van je vaardigheid en van de werkwijze van onze instructeurs. Je instructeur zal jouw vorderingen bijhouden op zijn tablet. Zo kan hij zien welke onderdelen je beheerst en aan welke onderdelen er nog aandacht besteed moet worden.
    • Voertuigbeheersing
    • Bedieningsmechanisme en houding
    • Juiste plaats op de rijbaan
    • Rechte en bochtige wegen
    • Kruispunten
    • Afslaan
    • Invoegen en uitvoegen
    • Inhalen en voorbijgaan
    • Tegemoetkomen en ingehaald worden
    • Rijstrook wisselen en zijdelingse verplaatsingen
    • Bijzondere weggedeelten
    • Rotondes
    • Examenroutes
    • Controle en voorbereidingshandelingen
    • Aangepast en besluitvaardig rijgedag
  • Mag ik praktijkexamen motor doen zonder theorie?
    Voor zowel de AVB als de AVD kun je gewoon starten met de motorrijlessen zonder dat je de theorie hebt gehaald. Ook mag je het AVB-examen al afleggen zonder dat je de theorie hebt gehaald. Voorwaarde is wel dat je in beide gevallen dat je wel in het bezit bent van een autorijbewijs (rijbewijs B). Heb je nog niet het autorijbewijs? Dan kun je alleen starten met de motorrijlessen voor AVB. Voordat je AVB-examen en de volledige AVD kunt doen moet je wel in het bezit zijn van de theorie voor de categorie A.
  • Hoe ziet de opleiding eruit?
    Het motorrijbewijs bestaat uit 3 onderdelen:
    • Theorie
    • AVB (algemene voertuig beheersing)
    • AVD (algemene verkeersdeelname)
    Je kunt ervoor kiezen om eerst de theorie te halen en zodra je geslaagd bent te starten met rijlessen en het examen voertuigbeheersing. Wanneer je dit onderdeel gehaald hebt, kun je door met de rijlessen en het examen verkeersdeelneming. Je mag ook beginnen met het volgen van rijlessen voor de voertuigbeheersing. Je mag pas examen voertuigbeheersing doen als je rijbewijs B in bezit hebt of geslaagd bent voor je motor theorie. Voordat je begint met de lessen verkeersdeelneming en praktijkexamen gaat doen, moet je eerst je motor theorie en voertuigbeheersing behaald hebben.

Gratis 1e rijles

Heb je interesse in onze rijschool? Kies een dag, maak kennis en start de motor! Je krijgt je de eerste motorrijles van ons cadeau! 

Meld je aan

In een paar eenvoudige stappen jouw eerste rijles geboekt:

Ik volg het liefste mijn eerste rijles op een: (laat ze leeg als je geen voorkeur hebt)


Hoe wil je contact?